мечите бърлоги в северен джендем

Опознайте горите на северен джендем с маршрутите на ФотоСафари. Научи повече..

Бърлога 1 впечатлява с оформлението си и гледките които се разкриват от нея

Бърлога 2 също впечатлява с оформлението си

търсене на мечи бърлоги в северен джендем

Скитането из най-непристъпните чукари на легендарният Северен Джендем е привилегия за малцина, но единици са тези които са се докоснали до истинските му съкровища. Кои са тези съкровища ли? Това са неизброимите скални кули и арки, водопади, сборищата на благородните елени, скалните стени със дивите кози и още ред други забележителности. Особено място сред тях е запазено за мечите бърлоги. Това не са обикновени дупки, в които мечката зимува, а истински съоръжения, за създаването на които те са положили много труд и търсене. Най-впечатляващи са бърлогите, в които се раждат малките мечета. Те се намират в най-дивите и потайни места, където човек не стъпва. В бърлогата мечката изгражда легло от трева (в други райони и от клонки и шума), което може да достигне

Бърлогата с двата входа

размери: дължина 240 см, широчина 145 см и дебелина 50 см. Откриването и проучването на меча бърлога е незабравимо преживяване. Това е най-добрият начин да станеш част от тайнствения свят на мечките. Откриването на мечето леговище е изключително трудно начинание, ако се разчита на късмета и безцелното скитане из планините. Само отличното познаване на навиците на мечките и района който обитават, гарантира успех в търсенето на бърлогите. Но има и още нещо – ако сте били в много мечи бърлоги, то изграждате особен усет в откриването им. В резултат на дългогодишни изследвания, успях с голяма точност да локализирам местата, в които мечките зимуват в резерватите – Северен Джендем, Южен Джендем, Пеещите скали, Мазалат, Соколна, Тъжанско ждрело, Дупката, Девинска река, Кормисош, Сушица, Тъмраш, Персенк, Козница, долината на Въча и др. Във всеки район мечките имат специфични предпочитания към местоположението на бърлогите си. Имено тези изисквания на мечките, успях да проуча доста добре и събраните познания не ми изневериха нито веднъж в търсенето на бърлоги през последните години. Тук съм ви показал снимки на три от най-хубавите бърлоги, които съм откривал в резерват Северен Джендем, плюс една която откри верния ми другар Боро.

Боро – помощник в търсенето на мечите бърлоги

Родова бърлога 1. Това е най-добре устроената родова бърлога, която съм откривал досега. Тя е построена сред непристъпен скалист склон в естествена дупка с дълбочина 6 метра, височина 110 см и широчина 160 см. Гнездото е изградено от дебел около 50 сантиметра пласт трева, дълго е 240 см. и широко 155 см. Лежанка с такива размери и с толкова много трева, използвана при направата й е изключителна рядкост. Размерите й показват, че мечката е много грижовна и опитна майка. В средата на гнездото, в оформена дупка с диаметър 90 см. и дълбочина 55 см. е лежала мечката с малките си. Тази бърлога е ползвана дълги години и доказателство за това са няколкото пласта трева, полагани при застилането и.

Бърлога 4. По-скоро това е лежанка от трева и е разположена под удобен скален навес.

Родова бърлога 2. Последното ми търсене на мечи бърлоги в Северният Джендем, започна като на шега. Маршрута бях набелязал предварително – по мои снимки, като преходът ми трябваше да завърши на скала, на която съм нощувал неведнъж. С всеки изминат метър, нещата ставаха от сериозни – по-сериозни. Открих 3 бърлоги и два пъти повече открити и закрити лежанки. А истинската кулминация беше на крайната точка от маршрута ми. Там открих приказна бърлога, в която мечката бе раждала не едно поколение мечета. В непристъпна дупка с дължина около 5 метра, мечката бе оформила своята огромна многопластова лежанка от трева с размери – дължина 270 см. широчина 180 и дебелина до 60 см. Бърлогата бе ползвана само до преди 4 месеца, а изпражненията й още стояха в единия ъгъл и то напълно запазени. А каква гледка се открива от малката площадка отпред! Бездънните пропасти на Джендема са под краката ми със страховити каменопади, лавинни улеи и вековни букови гори.

Изглед от бърлога 4

 Бърлогата с двата входа. Tази бърлога е различна от останалите с това, че е изградена под голяма каменна плоча с размери – дължина 5 метра, широчина 3 м. и дебелина около 80 см. Под нея се е образувал тунел с широчина от 70 до 110см и височина до 120 см. По средата му

Дивите кози са навсякъде по скалите из които търсихме бърлоги с Боро.

е изградено и самото легло, което е с диаметър 110 см. Подът на бърлогата е съставен от едри камъни, които мечката е разместила така, че се е образувала дупка с диаметър 110 см и дълбочина 35 см. Така оформената от мечката дупка е застлана с трева. Тази бърлога е сред малкото, които имат два работещи входа.