упътване за работа с маршрутите

1.ПОДГОТОВКА НА gps маршрутите

2.как се използват gps маршрутите

1.ПОДГОТОВКА НА GPS МАРШРУТИТЕ. Дигиталните GPS маршрути на ФотоСафари и тяхното подробно упътване, се свалят от посочен линк, който е изпратен на вашия имейл адрес (след завършване на покупката им). Всички те са архивирани (събрани) в един файл, който автоматично се разархивира, щом го отворите на телефона си:

Появяват се всички маршрути към дадения пътеводител и тяхното описание в текстов и PDF формат:

За да стартираме някой маршрут, кликваме върху него и избираме приложение в което да се зареди:

По-надолу – в раздела „КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ МАРШРУТИТЕ“, ще ви посоча, кои приложения са най-подходящи за офлайн навигация в планина. След това трябва да включим GPS – местоположение на телефона си и в самото приложение. Стартираме някоя от картите включени в приложението и следим местоположението си върху маршрута. С маршрутите се сваля и тяхното подробно описание, включващо два файла с еднакво съдържание. Този който е в PDF формат, е по-удобен за ползване:

Добре е внимателно да прочетете упътването за избрания маршрут. Едновременно с това, преглеждате и маршрута върху картата, като следите дали с него, се зареждат всички ключови точки дадени в описанието му. Те обозначават важни места в маршрута – разклони, върхове, забележителности и др. Ключовите точки се означават примерно така – кота 4-1074. Като 4 е номера, а 1074 е надморската височина на ключовата точка:

2.КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ GPS МАРШРУТИТЕ

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА С МАРШРУТИТЕ

Приложенията които аз използвам са: AlpineQuest, Locus Map Outdoor, Oruxmaps и GPX Viewer. Те имат и безплатни версии и се изтеглят от Google play.  Приложението което ви препоръчвам, е Locus Map Outdoor. Безплатната му версия, също върши добра работа. Освен това, с него се работи по-лесно. Второто приложение е AlpineQuest, което е и моя фаворит. То е малко по-сложно, но ако се спрете на него, аз ви съветвам да закупите пълната му версия. Тя струва само 23 лева еднократно – без никакво плащане след това. Така получавате достъп до богата колекция от карти, включително най-подробната топографска карта на цяла България. Картата може да се изтегли в паметта на телефона и да се ползва без връзка с интернет. Освен тези приложения, вие можете да ползвате всяко друго което сте изпробвали, или което са ви препоръчали.

РАБОТА С ПРИЛОЖЕНИЕТО LOCUS MAP OUTDOOR

1. СТАРТИРАНЕ НА КАРТА.

 Преди да пуснете някой маршрут (трак), трябва да заредите подходяща карта. Locus Map идва с много онлайн карти, които са напълно безплатни. Аз ви препоръчвам картите на OSM. Те се зареждат от менюто на Locus Map:

избирате Map manager:

след което отваряте списъка горе – ONLINE и избирате някоя от достъпните OSM карти, например – Outdoor Hiking, Biking:

Също така, на екрана има икона за бърз достъп до картите:

Има възможност картите които сте разглеждали, да останат кеширани в телефона ви за офлайн употреба. За целта, от менюто на Locus map избирате Map manager – след това Maps manager Online maps и кликвате на менюто горе вдясно:

Избираме Settings, след това Online maps и слагате отметка на Cache maps:

2. СТАРТИРАНЕ НА ТРАКОВЕ/МАРШРУТИ

 След като сте отворили карта, стартирате и маршрута, който ще преминавате или проучвате. Най-лесният начин за зареждане на тракове/маршрути в Locus map е следният: След като сте изтеглили маршрутите (траковете) от сайта PhotoSafari.bg, вие сте ги разархивирали в папка от паметта на телефона си. Отваряте тази папка и кликвате върху избрания маршрут:

Излиза прозорец, в който трябва да изберете с кое приложение ще го ползвате. Избирате Locus map:

и на следващият прозорец слагате отметка на: „Merge points with imported track“ и на „Show on map after import“. След това кликвате долу на  бутона IMPORT:

Маршрута (трака) вече е зареден за постоянно в приложението Locus map и повече никога не е нужно да извършвате описаните действия. Така зареждате всички маршрути които имате. За да се показват или скриват избрани тракове на картата, от менюто или бутона за тракове на началния екран), избирате Tracks & Routes manager:

Кликвате на My tracks, след което се отваря списък с всички маршрути, които сте качили в Locus map. Маркирате маршрута (слагате отметка вдясно от името на трака), който ще преминавате или проучвате:

След това, натискате стрелката горе вляво няколко пъти, докато се върнете към началния екран с картата и с вече заредения  маршрут. Вече стартирани върху картата, можете да видите имената на маршрутите, като цъкнете върху някой от тях.  Когато преминавате някой маршрут, активирайте върху картата само него. Не ви препоръчвам да стартирате едновременно няколко маршрута (трака) по време на преход, за да не се объркате.

3. СТАРТИРАНЕ НА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ (GPS)

Следващата важна стъпка, е да включите МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ. Първо трябва да го активирате от настройките на вашият телефон и след това в Locus map. В началния екран на приложението, има икона с която включвате местоположение (GPS):

Оттук нататък, от вас се иска следното: да следите стрелката за вашето местоположение, да се придържа върху заредения маршрут, докато се движите по него: