упътване за работа с маршрутите

как да използвате gps маршрутите

За да използвате маршрутите на ФотоСафари, трябва да разполагате със смартфон, с вграден GPS и инсталирано приложение за навигация. Аз ви препоръчвам приложението Locus map, което е безплатно, сваля се от Google play и засега работи само с телефони с Андроид. След като сте инсталирали Locus map, трябва да подготвите траковете – това е 

лесно, прави се само веднъж и ще ви отнеме няколко минути. Всички действия които ви описвам по-долу, се извършват на телефона ви, а компютър не ви е необходим. Към всяка част от описанията на работата с приложението Locus map, съм прикачил и кратки клипове, които нагледно ви показват как да го настроите.

ПОДГОТОВКА НА ТРАКОВЕТЕ

1.РАЗАРХИВИРАНЕ НА ТРАКОВЕ

Към всеки маршрут който сте закупили от ФотоСафари, получавате линк, в който се намира един файл. Вие трябва да го свалите на телефона си и след това да го разархивирате, с безплатното приложение RAR. То се сваля от Google play, а разархивирането става, като стартирате RAR на телефона си, отивате до папката с файла и го избирате. След това разархивирате с бутона най-отгоре (квадратна икона със стрелка нагоре). Остава само да посочите в коя папка да се сложат готовите, разархивирани файлове. Тези готови файлове са траковете към дадения маршрут, както и текстов файл с подробно описание на прехода. За всеки маршрут създавайте отделна папка, защото от нея ще стартирате текстовия файл и ще правите справка дали сте стартирали в Locus map, всички необходими тракове към избрания маршрут.

Как да разархивирате траковете

2. ИМПОРТИРАНЕ НА ТРАКОВЕ

След като разархивирате траковете, трябва да ги сложите – импортирате в Locus map. За целта отваряте програмата, избирате МЕНЮ – (иконата с три успоредни черти) и цъкате на Track & Routes manager. Избираме менюто вдясно от My tracks и цъкаме Import. Отивате до папката в която са траковете и ги избирате всички наведнъж, без текстовия файл с описанието (в зависимост от версията на Locus map, може да има различия в начина на достигане до файловете). След това цъкате върху кръглата икона – бутон с отметка, долу вдясно. В прозореца за импортиране, задължително трябва има сложена отметка пред Merge points with imported track, цъкате Import и маршрутите са готови за ползване. Още веднъж ще ви напомня, че описаните дотук процедури, при разархивиране и импортиране на траковете се изпълняват само веднъж и вече качени в Locus map, те ще се стартират за секунди.

Как да импортирате – качвате траковете

ИЗПОЛЗВАНЕ НА LOCUS MAP.

1. СТАРТИРАНЕ НА КАРТА

Преди да пуснете някой трак, трябва да заредите подходяща карта. Locus map идва с много онлайн карти, които можете да разгледате преди да изберете някоя. Аз ви препоръчвам картите на OSM. Те се зареждат от Интернет, като отворите менюто на Locus map и изберете Map manager. Появява се списък с карти и вие избирате някоя от достъпните на OSM, например – Outdoor Hiking, Bike. Като я заредите и мащабирате, областта която сте разглеждали, остава кеширана в телефона ви за офлайн употреба. Изпробвайте тази опция и ако не се запазват картите, трябва да проверите дали не ги премахвате, когато почиствате паметта на телефона си.

Как да отворите карта в Locus map

2.ЗАРЕЖДАНЕ НА ТРАКОВЕ

Един маршрут може да бъде съставен от няколко отделни трака, които се стартират заедно в Locus map. От менюто (или бутона за тракове на началния екран) избирате Tracks & Routes manager. Избирате My tracks, след което се отваря списък със всички импортирани тракове в Locus map. Вие маркирате само траковете към маршрута, който ще преминавате или проучвате. След това, натискате стрелката горе вляво – няколко пъти, докато се върнете към началния екран с картата и вече заредените тракове на маршрута. Ако имате много тракове и не можете да се ориентирате кои от тях да са за даден маршрут, можете да направите справка от папката в която сте ги разархивирали с приложението RAR. Вече стартирани върху картата, можете да видите имената на траковете, като цъкнете върху някой от тях.

Зареждане на траковете

3. ВКЛЮЧВАНЕ НА GPS

Следващата важна стъпка е да включите GPS. Първо трябва да го активирате от настройките на вашият телефон и след това в Locus map. На началния екран на приложението, има икона за включване на GPS, натиснете и задръжте върху нея и изберете Turn on. Също така, можете само да цъкнете върху иконата и ще се отвори нов екран, от който също да включите GPS с бутона долу – Turn on getting location. От този екран можете да следите доста подробности за дейността ви – надморска височина, скорост, ниво на точност, брой сателити и др. Връщате се към началния екран със заредени карта и тракове, и следите местоположението си, което се показва с малка синя стрелка. Оттук нататък, от вас се иска само да следите, тя да се придържа върху заредения трак, докато се движите по избрания маршрут.

Включване на GPS

Заключителни съвети

Преди да се отправите към някоя дестинация, проверете дали приложението Locus map и траковете работят правилно. GPS се включва в настройките на телефона и в настройките на Locus map. Като заредите траковете за някой маршрут, вижте дали се показват 

всичките ключови точки, дадени в текстовия файл с описанието му. Те изглеждат примерно така – Кота 4-1344 и са водещите места във всеки маршрут. С тях съм обозначил начална и крайна точка на прехода, главни забележителности, разклонения, трудни участъци и други.